17 Aralık 2013 Salı

Saglıklı cilt icin dokuz öneri

Soğuk hava şartlarında vücudumuzun tepkisel mekanizması ısı kaybını önlemek için, deri yüzeyindeki kan damarlarının çapları azaltarak, vücut yüzeyinde kan dolaşımını azaltır ve ciltte soyulma ve kurumaya neden olur. Dolayısıyla cildimizin koruma fonksiyonu bozularak, cilt daha fazla özen ve bakıma ihtiyaç duyar.

HER YAŞA UYGUN BAKIM

Havadaki nem oranının azalması ve soğuk iklim şartlarından dolayı, özellikle ileri yaşlarda derinin nem ve yağ oranı azalarak cilt kuruluğu başlar. Derimizin önemli görevi olan ve vücudumuzu çevresel faktörlerden koruyan cilt, yıpranmış ve hasar görmüş stratum korneum (cildimizin en üst katmanı) işlevini yapamadığı için alerjenler ve tahriş edici maddeler (deterjan ve kimyasal etkenler) kolaylıkla olumsuz etkileri ile cilt tahrişi, alerjisi ve ekzemaya sebep olabilir.  Kış mevsiminde el, yüz, ayak ve vücut derisi için, özellikle ileri yaşlarda, çocuklarda ve hassas cildi olanlarda uygun bakım yapılması gerekebileceğini vurgulayan Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Arda Eminzade, sağlıklı bir cilt için önerilerde bulundu.

SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİM BAKIM ÖNERİLERİ

1)Sıcak sudan kaçınmalı: Sıcak su deri üzerindeki koruma yağ tabakasına hasar verir.Sık banyo ve el yıkaması, derisi hassas olan kişilerde sakıncalıdır.  Banyo süresi 5-10 dakika olduğunda derideki nem oranı artar, ancak daha uzun süreli banyo, deri hücrelerindeki su oranını azalır.

2)Hafif bir sabun kullanın: Kokulu, deodorant ve alkol içerikli sabunlar cildi tahriş edebilir. Sabun PH oranı 5.5 olması tercih edilir. Yağlı sabun ve jeller cilt korumasında faydalıdır.

3)Nemlendirici kullanımı: Banyo sonrası nemlendirici kullanımının etkisi birkaç kat artar. Banyo sonrası, eller ya da ayakları yıkadıktan ve kuruladıktan hemen sonra (ilk 3 dakika) uygun nemlendirici sürülmesi daha etkilidir. Aşırı kuru ciltlerde üre ve asid laktik içerikli nemlendiriciler daha faydalı olabilir. Tek sakınca, eğer ciltte ekzema varsa, bazen nemlendiriciler cildi tahriş edebilir.  Eğer nemlendirici kullanmanıza rağmen cilt kuruluğu devam ediyorsa cildiye uzmanına başvurmanız önerilir.  Şiddetli cilt kuruluğunda, soyulma, çatlaklar ve ekzema gelişebilir. Tedavi cildiye uzmanı tarafından düzenlenir. Cilt bölgesine göre uygun kortizon içeren veya kotizon içermeyen kremler verilir.

4)Tıraş ve epilasyon: Banyo sonrası tüyler yumuşar ve tıraş işleminin bu süre içinde yapılması daha uygun olur. Kuru ciltlerde traş öncesi (yüz, bacak ve diğer bölgeler için) tıraş köpüğü veya jel kullanılmalıdır. Jel daha etkili bir şekilde cilt tahrişini önler. Traş köpüğü (veya jel) 3 dakika ciltte bekletilmelidir.  Tıraş tüylerin (kılların) çıkış yönünde yapılmalıdır. Aksi taktirde kıl dönmesi ve batması ile tahrişe sebep olabilir.  Tıraş bıçakları en fazla 5-7 kez kullanım sonrası kesinlikle değiştirilmelidir. Bu durumda cilt tahriş riski azalır.

5)Peeling: Yaz mevsimi güneşin etkisinin fazla olması sebebiyle peeling için uygun zaman değildir. Ancak son bahar ve kış aylarında sivilce izleri ve ince kırışıklıklar için glikolik asit içerikli ürünler ile peeling açısından uygun mevsim sayılır.

6)Güneş koruyucusu: İnsanlar genel alışkanlık olarak yaz aylarında güneş koruyucu kremler kullanırlar. Yağmurlu havalarda bile ultraviyole ışınları bize ulaştığı için kış mevsiminde de en az 30 SPF güneş koruyucusu önerilmektedir. Yüksek rakımlarda ve karlı ortamda güneş koruyucusu kullanımı daha da önemlidir.  Cildimizi soğuk hava etkisinden korumak için ve soğuk sıcak şokunu önlemek açısından eldiven, uygun çorap ve ayakkabı, bere ve atkı gibi aksesuarlar kullanımı gereklidir.

7)Saç: Yaz aylarında güneş etkisiyle yıpranmış saçlara, kış aylarında uygun bakım yapılması gerekmektedir. Yumuşak saç şampuanları ve saç bakım kremleri önerilir.

8)Antioksidan tedaviler: Cilt yaşlanmasını önlemek için saç-tırnak bakımı açısından hem krem olarak hem de ağız yoluyla çinko, A,E ve C içerikli vitaminler ve antioksidan etkisi olan diğer ürünler hekiminize danışarak kullanılmalıdır.

9)Bebeklerin cildi daha hassas olduğu için kış aylarında soğuk havadan korunma ve nemlendirici kullanımı daha da önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder