24 Kasım 2013 Pazar

Antibiyotik kullananlar bunlara dikkat etmesi gerekir




Antibiyotik kulananlar sunlara dikkat etmelidir

Özellikle antibiyotiklerin, antiromatizmal ilaçların, demir haplarının az su ile ya da susuz yutulması, gece yatmadan hemen önce alınması yutma güçlüğü ile kendini gösteren ağrılı ülsere yol açabiliyor.
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Cengiz, herhangi bir hastalığın tedavisinde ilacın saatinde ve dozunda kullanılmasının yanı sıra uygun şartlarda alınmasının etkinliği açısından çok önemli olduğunu, aksi takdirde yarardan çok zarar verebileceğini söyledi.
İlaç kullanımında su tüketiminin çok önemli yer tuttuğunu ifade eden Cengiz, hem ilacın alımında hem de sonrasında bol su içilmesinin gerekliliğine dikkati çekti. Cengiz, ilaçların yetersiz su ile alındığında özellikle yemek borusunda yara oluşmasına yol açabildiğine işaret etti.

Akılı telefonlar miyopluga neden oluyor!

Akıllı telefonlar standart okuma mesafesi olan 40-50 santimetreden yakında tutuluyor ve miyopinin ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde risk faktörü olabiliyor.


 Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, halk arasında uzağı görememe olarak bilinen "miyop"un toplumda en sık görülen kırma kusurlarından biri olduğunu söyledi.

Anne veya babası miyop olan çocuk ve gençlerde daha yüksek miyopi numaraları ile sık karşılaşıldığına dikkati çeken Altıparmak, ailesel yatkınlığın yanı sıra çevresel faktörlerin de göz hastalıklarına neden olduğunu vurguladı.

Altıparmak, "Günümüzde, çocuklarımız zaten yoğun biçimde okul, ders ve proje gibi aktiviteler nedeniyle bilgisayar kullanıyor, okuyorlar. Buna son yıllarda akıllı telefonlar da eklendi. Özellikle akıllı telefonlar, çocuğun gözlerini bozabiliyor, miyopiyi hızlandırabiliyor.

hangi hastalık,hangi bitkiyle tedavi edilir?

ÇÖREK OTU Çörek otunun anne sütünü arttırma, idrar söktürme, iştah açma ve adet düzenleme etkileri bulunur. Mutfaklarda süsleme ve aromatik etkisi için kullanılır. Ayrıca son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar da bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri tespit edilmiş, Mikroplar, virüsler ve mantarlar üzerinde etkili oldukları keşfedilmiştir. Bazı ülkelerde AIDS tedavisinde kontrollü olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca çörek otu yağı cilt hastalıkları, saç kıran hastalığı ve siğil tedavisinde yararlıdır. Yaraların çabuk iyileşmesi, hücrelerin yenilenmesi, hormon sisteminin düzgün çalışmasında ve ruh halinin düzenli olmasında faydalı olan çörek otu aynı zamanda çeşitli damar hastalıkları, alerji, kan şekerinin düzenlenmesi ve mide hastalıklarına iyi gelir. 


DALAK OTU Haziran ile Eylül arasında açarn bu bitki güzel bir kokuya sahiptir. Bitkinin tadı acı olup, yaprağı kadifeye benzer yapıdadır. Bu bitkinin en şnemli özelliği böbrek ve mesanede bulunan taşları eritmede faydalı olmasıdır. Dalak tıkanıklığı hastalığına iyi gelir ve vücuttaki şişliklere yararlıdır.