24 Kasım 2013 Pazar

hangi hastalık,hangi bitkiyle tedavi edilir?

ÇÖREK OTU Çörek otunun anne sütünü arttırma, idrar söktürme, iştah açma ve adet düzenleme etkileri bulunur. Mutfaklarda süsleme ve aromatik etkisi için kullanılır. Ayrıca son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar da bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri tespit edilmiş, Mikroplar, virüsler ve mantarlar üzerinde etkili oldukları keşfedilmiştir. Bazı ülkelerde AIDS tedavisinde kontrollü olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca çörek otu yağı cilt hastalıkları, saç kıran hastalığı ve siğil tedavisinde yararlıdır. Yaraların çabuk iyileşmesi, hücrelerin yenilenmesi, hormon sisteminin düzgün çalışmasında ve ruh halinin düzenli olmasında faydalı olan çörek otu aynı zamanda çeşitli damar hastalıkları, alerji, kan şekerinin düzenlenmesi ve mide hastalıklarına iyi gelir. 


DALAK OTU Haziran ile Eylül arasında açarn bu bitki güzel bir kokuya sahiptir. Bitkinin tadı acı olup, yaprağı kadifeye benzer yapıdadır. Bu bitkinin en şnemli özelliği böbrek ve mesanede bulunan taşları eritmede faydalı olmasıdır. Dalak tıkanıklığı hastalığına iyi gelir ve vücuttaki şişliklere yararlıdır. 

HAVLICAN Eski çağlardan itibaren ilaç ve baharat olarak kullanılan şifalı havlıcan bitkisi, güzel görünüşünden dolayı süs bitkisi olarak da kullanılılır. Havlıcan ağız kokusunu gidermede, hazmı kolaylaştıran ve gaz giderme etkisi olan yararlı ve şifalı bir bitkidir. Soğuk algınlığına faydalıdır. Baş dönmesi ve baş ağrılarına, bronşit hastalığına iyi gelir. Ayrıca bu bitkinin kökleri şekerleme ve çikolata türlerinde kullanılıyor.



HAZANBEL Karaciğer, Safra kesesi ve dalak için yararlı bir şifalı bitkidir. Diş etlerini güçlendirir. Ayrıca terletici etkisi olduğundan dolayı, nezle ve grip tedavisinde de yararlanılıyor. Vücuttaki fazla suyu dışarı atar. Akciğer kanseri tedavisinde faydalı oldugu, prostat rahatsızlıklarına da çok iyi gelir. 


KARANFİL Karanfil beş duyu organını ve hafızayı kuvvetlendirir. Beyine güç verir. Antiseptik özelliği bulunan karanfil, kalp hastalıklarına da iyi geliyor. 



MELİSA OTU Bu otun adı Yunanca'da arı anlamına gelen Melisadan gelmektedir. Bu yüzden de Anadolu kültüründe, arının yavrulaması diye tabir edeceğimiz oğul verme olayında, kokusu ile arıları yönlendirici rol oynadığından 'oğul otu' olarakta adlandırır. Oğul otu yani melisa tüm sindirim sistemi rahatsızlıklarına; gaz, kramp şişkinlikte yardımcıdır. Şifalı bitkiler arasında iyi bir yere sahip Melisanın en önemli kullanım alanı olarak, sinirler ve sinirsel rahatsızlıklar üzerine etkisini göstermektedir. Stres, depresyon, uyku sorunları, sinir zafiyetleri, endişe olma durumlarının en iyi ilacıdır. Ayrıca kalbi kuvvetlendirir. Görme gücünü arttırırken, hafızayı da kuvvetlendirir. Tansiyonu düşürürken kulak çınlamasına da iyi gelir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder