18 Kasım 2013 Pazartesi

saglıklı bebege sahib olmak için 10 altın öneriler

ilk birincigünden  başlayarak doğuma kadar olan zaman zarfında içinde rutin kontrollerinizi yaptırır ve sağlığınıza dikkat ederseniz bebeğinizi kucağınıza huzur ve mutluluklar  içinde alabilirsiniz. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Melih Atahan Güven, sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilmek için birinci günden  dokuzuncu  aya kadar uygulayabileceğiniz 10 öneride bulundu.

                                    DOKTOR KONTROLÜ

Adet gecikmesi oldugunuzda doktorunuza danışmalısınız. Gebeliğin dış gebelik mi yoksa rahim içi gebelik mi olduğunu kontrol ettirmelisiniz. altıncı ya da yedinci haftada ise bebeğinizin kalp atışlarını dinlemek için tekrar doktorunuza gitmelisiniz.

                     KAN ANALİZLERİ
                           

çocugunuzu ultrasonda gördükten sonra sağlıklı bir gebelik yaşayıp yaşamadığınızı öğrenmek için bazı kan testleri yaptırmanız gerekir. Bu testler, kan sayımı ile bazı parazit ve mikropları tespit etmek çin uygulanıyor.
                               İKİLİ TEST
çocugunuzda kromozom anomali tehlikesi olup olmadığını en sık görülen Down Sendromu öğrenmek için 11.-14. haftalar arasında kesinlikle ikili test yaptırmalısınız. Bu testi hangi yaşta olursa olsun tüm anne adaylarının yaptırmaları gerekir.
                          
                                ULTRASYON

Gebeliğin onsekizinci-ve yirmiücüncü haftaları arasında yapılan detaylı ultrasyon taramasını kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Detaylı ultrason tarama ve kontrolü ile çocugun vücudunda yapısal bir sakatlık, fiziksel bir kusur olup olmadığına bakılıyor.

                         ŞEKER YUKLEME TESTİ

Gebeliğin yirmidördüncü ve yirmisekizinci haftaları arasında kesinlikle şeker yükleme testi yaptırmalısınız. yetmişbeş gram şeker ile yapılan OGTT (Oral Glukoz Tolerans Testi) yükleme testi tüm gebelere tavsiye edilir. Bu testin yapılma amacı gebelikte ortaya çıkabilen gestasyonel diyabeti bulmak. Gestasyonel diyabet, artan hormonların etkisiyle yalnızca gebelikte oluşuyor. Yaklaşık yüz gebenin altısında bu hastalık görülüyor.

                      DİKATLİ BESLENME                             

Gebelik boyunca vücut su toplamaya, ödem oluşturmaya meyilli olduğu için özellikle tuz tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Tuz kadar önemli bir diğer konu da şeker tüketimi. Aşırı tatlı besinlerden uzak durulması öneriliyor. Ayrıca, kan şekerini dengede tutmak için sık aralıklarla, az az yemek yenilmesi gerekiyor. Gebelik ilerleyip, çocuk yukarı doğru çıktıkça anne adayının buna bağlı reflü, yemek borusunda yanma, bagırsak sorunları ve gaz şikayetleri de artıyor. Bu yüzden ilerleyen aylarda ağır yemeklerden yememesi öneriliyor.

                      EGSERZİZ YAPMAK
Hamileler için en ideal sporlar; yürüyüş ve yüzme. Fakat her iki sporda da anne adayının kendini yormaması büyük önem taşıyor. Yorulmamak koşuluyla düzenli olarak yüzme hamilelere önerilen aktivitelerin başında geliyor. Ancak giyilen mayonun ıslak kalmamasına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü ıslak mayo, enfeksiyonlara neden olabiliyor ve bu da iç organlar ile genital hijyeni bozabiliyor. Yapılan yanlışlardan biri de daha önce denenmemiş sporlara gebelik döneminde başlanması. Örneğin daha önce tenis oynamamış, pilates yapmamış bir gebenin, hamilelik döneminde bu sporlara başlaması önerilmiyor.
                     
              GEBELİKTE GİRİŞİMSEL MÜDAHELE

Gebe adaylarına amniyosentez, halk arasındaki tabiri ile 'karından su alma' ve Koryon Villus Örneklemesi (CVS), plasentadan biyopsi alma gibi girişimsel müdahaleler yapılabiliyor. Amniyosentez ve CVS bebeğin kromozom anomalili olup olmadığını yüzde 100 belirleyen müdahaleler. İkili testi yaptıktan sonra sonuç riskli çıktığında 11.-14. hafta arasında CVS uygulanıyor. Anne adayı ikili testi bazı nedenlerden ötürü ihmal ettiyse 16.-20. haftalar arasında üçlü ya da dörtlü test yapılabiliyor. Kan verilerek yapılan bu testler, ikili test kadar güvenilir olmayabiliyor. Eğer bunun sonucunda da gebelikte risk tespit edilirse 16.-20. haftalar arası amniyosentez uygulanıyor. Yapılan araştırmalara göre, amniyosentez ve CVS'de 300'de bir kayıp riski bulunduğu için tüm anne adaylarına önerilmiyor. Bu testler sadece riskli gebelere uygulanıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder