29 Aralık 2013 Pazar

Cilt tiplerine göre ideal cilt bakımı nasıl olmalı?

Cildiniz en değerli giysinizdir sloganını çok seviyorum. Cildimize iyi bakmak, onu dış etkenlerden, mevsim değişikliklerinden ve yaşlanmanın olumsuz etkilerinden korumak bizim sorumluluğumuzdadır. Cilt bakımı önemlidir ve herkes tarafından önemsenmelidir. Zaman zaman kozmetik ve bakım ürünlerinin yüksek fiyatlarından dolayı ihmal ettiğimiz cilt bakımını doğru bilgilerin ışığında çok da büyük bedeller ödemeden gerçekleştirebiliriz. Nasıl mı? Bu makalemde günlük cilt bakımı ve cilt bakımının cilt tiplerine göre nelere ihtiyaç duyduğunu anlatacağım.

Öncelikle temel bir cilt bakımında neler yapmamız gerektiğini hatırlayarak başlayalım.
Temizleme
Arındırma
Nemlendirme
Özellikle büyük metropollerde yaşayan kişiler, makyaj yapmasalar dahi, gün boyu çeşitli toksinlere maruz kalırlar.
Çevre kirliliği, egzoz salınımları, toz, kir ve daha nice dış etkenler cilt gözeneklerine yerleşerek cildin erken yaşlanmasına sebebiyet verirler. Cildinizi makyaj, kir ve yağ gibi etkilerden arındırmak için önce temizlemelisiniz. Makyaj temizleyiciler, özel yüz yıkama jelleri ve daha niceleri cildinizi temizleme konusunda yardımcı ürünlerdir.

Cildinizi temizledikten sonra arındırma işlemini yapmalısınız. Hem temizleyicinin yağlı dokusu hem de kirden arındırmak için tonik ideal bir seçimdir. Tonik yerine soda da kullanabilirsiniz. İyi bir tonik cildinizi arındırmanın yanı sıra cildinizi ferahlatır ve kan dolaşımını da hızlandırır. Ayrıca sıkılaştırıcı özelliği olan tonikleri de tercih ederek cildiniz üzerindeki etkisini arttırabilirsiniz. Son olarak cildinizi, cilt tipinize uygun bir nemlendirici ile nemlendirmelisiniz. Bu üç adımlı uygulama temel cilt bakımının ta kendisidir. Buna ek olarak haftada bir ya da iki defa peeling, maske gibi uygulamaları da yapabilirsiniz.

Cilt Tiplerine Göre Günlük Bakım Önerileri:

Kuru Ciltler: Kuru cilt yapısına sahipseniz, o zaman iyi bir temizleyici ve nemlendirici sizin için yeterli olacaktır. Cildinizin hali hazırda kuru olması tonik kullanımı ihtiyacını azaltacaktır. İyi bir nemlendirici edinmek öncelikle hedefiniz olmalıdır. Kuru ciltlere yönelik piyasa da pek çok sayıda ürün vardır. Kuru ciltlerin günlük bakımda tercihi cildi iyice temizlemek ve ardından yoğun bir nemlendirme uygulamak olmalıdır. Kuru cilt yapısına sahip kişiler gün içinde 2 defa nemlendirme yapılmalıdır ayrıca gece nemlendirme sürmeyi de ihmal etmemelidirler. Gece boyu cilt bu nemlendiriciyi daha iyi emecek ve ertesi gün çok daha sağlıklı bir cilt görünümü elde edilecektir. Kuru ciltlerde elastikiyet kaybı daha geç yaşlarda gözlemlenir. Kuru ciltlerin en temel sorunu ince çizgilerdir. Ve yaş ilerlemeye başladığında seçilen nemlendiricilerin bu ince çizgileri tedavi edici özellikte seçilmesi önemlidir.

Yağlı Ciltler: Yağlı cilt yapısına sahip kişilerin diğer türlere oranla cilt bakımlarına çok daha fazla önem göstermeleri gerekir. Yağlı cilt akne ve siyah nokta gibi cilt problemlerinin daha yoğun gözlemlendiği cilt tipleridir. Yağlı cilt yapısındaki kişilerin cilt temizliği yaptıktan sonra mutlaka tonik kullanmaları gerekir. Tonik, ciltteki yağlanmayla mücadelede olmazsa olmaz bir bakım ürünüdür. Özellikle gece cilt temizliğinin ardından tonik kullanılması çok önemlidir. Yağlı cilt yapısına sahip kişiler temizleme ve tonik kullanımının hemen ardından nemlendirici sürmemelidirler. Uygulamayı takip eden yarım saatin sonunda nemlendirici kullanmak cildin toniği daha iyi özümsemesini sağlayacaktır. Haftada iki kere peeling yapmak, kil maskesi uygulamak da yağlı cilt tipine sahip kişilerin cilt bakımı prosesi için önem taşır. Yağlı ciltlerde elastikiyet kaybı daha hızlı gözlemlenir. Bu nedenle yağlı cilde sahip kişilerin uygulamaları sırasında özellikle boyun, yüz çeperi ve gözaltına hafif bir masaj ile nemlendirici uygulaması yapması gerekir.

Karma Ciltler: Karma cilt yapısının kuru ve yağlı cilde oranla daha avantajlı olduğuna inanılır. Ama uygulama noktasında gerçek bu kadar basit değildir. Karma cilt yapısına sahip kişilerin neyi nereye uygulayacağını bilmeleri gerekir. Örneğin: Eğer T Bölgesinde kuruluk var ise tonik kullanımında T bölgesi tercih edilmemelidir. Eğer T Bölgesinde daha yoğun yağlanma var ise o zaman da tıpkı yağlı ciltlerdeki gibi tonik işleminin ardından nemlendirici öncesi toniğin özümsenmesi için beklenmelidir. Karma ciltlerde elastikiyet kaybı özellikle yüz ovalinde çok fazla gözlemlenmektedir. Bu nedenle çene ve gıdı bölgesine gece nemlendirici uygulamasında masaj yapılmalıdır.

Makale Kaynağı: Melike Duru - MakaleMarketi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder